Het houden van een orchidee

Voor de één is het simpel en de ander heeft er wat meer moeite mee.

Het grote verschil met een kamerplant is dat een gewone Phalaenopsis (de bekende kamerplant) niet in potgrond groeit maar in boomschors. Dat komt omdat er alleen maar zogenaamde luchtwortels aan de plant zitten. Een Phalaenopsis is een epifytisch groeiende plant, die leeft eigenlijk alleen maar van vochtige lucht.

Die wortels willen graag een luchtig mengsel. Het gaat hierbij om fijne boomschors(bark), dat in ieder tuincentrum te koop is. Er is vaak ook speciaal orchidee substraat te koop. Verpotten doe je het beste in het voorjaar of in het najaar, voordat er een nieuw blad begint te groeien.

Je kunt de planten het beste 1x in de week dompelen(kleine beetje mest erbij), uit laten lekken en terug in een overpot plaatsen. Zet de planten in het licht maar niet in direct zonlicht. Alleen in de winter mogen ze vol in het licht staan maar de rest van het jaar liever niet.

Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten orchideeën te koop in de goed gesorteerde tuincentra en die zijn vaak  prima in een woonkamer te kweken. Zo wordt vaak  Paphiopedilum (venusschoentje), Dendrobium, Cattleya  en Vanda soorten aangeboden. Vanda’s worden regelmatig in grote vazen aangeboden, wat erg decoratief is.

Naast deze populaire, vaak hybride  soorten, zijn er circa 25.000 verschillende  botanische orchideeën soorten in de wereld. Zo komen er alleen al in Nederland een dertigtal soorten in de natuur voor. Deze soorten zijn beschermd maar de gekweekte soorten mogen wel worden verkocht, zoals de Cypripedium en de bekende rietorchis voor bij de vijver.

Het is ook mogelijk om de wat minder populaire maar vaak schitterende orchideeën te houden op de vensterbank of in een paludarium. Deze laatste is een soort hoog aquarium maar dan gevuld met plantjes. Voordeel is dat je dan een vochtiger klimaat kan creëren.

Wanneer je van orchideeën kweken graag je hobby zou willen maken, kan dat ook. Duizenden liefhebbers zijn je hierin al voorgegaan.  Er zijn in Nederland vele verenigingen die daar zeer actief in zijn. In deze regio is dat de orchideeënvereniging “Noord Brabant-West en Zeeland”.